Ankara'daki baraj suya hasret: Son 30 yılın en alt düzeyi

Kaynak : CNN Türk
Haber Giriş : 05 Şubat 2007 18:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'nin büyük kentlerindeki içme suyu barajlarından tehlike sinyalleri geliyor. Ankara'nın su ihtiyacını karşılayan Kurtboğazı Barajı'nda su seviyesi son 30 yılın en alt düzeyine indi.

Devlet Su İşleri büyük şehirlere içme suyu veren barajlardaki su seviyesinin tehlike sınırına dayandığını açıkladı. Ankara'nın ana barajlarından Kurtboğazı'nda aktif dolululuk oranı yüzde 10'un altına düştü.

ASKİ Barajlar Daire Başkanı Özdemir Temizkan durumu, ?Dalların altındaki çizgiye kadar su doluyordu ama bu sene kurak gittiğinden maalesef dolmadı. Kayalar ortaya çıktı? diyerek özetledi.

Geçici çözümler tükeniyor

Yağışların yeterli düzeyde olmadığını söyleyen yetkililer, kalan suyla idare edebilmenin yollarını arıyor. Belediye ekipleri başkentin su ihtiyacını karşılayabilmek için geçiçi çözümler üretiyor.

Kuyular açılıyor, dipteki suyu çekmek için pompalar devreye sokuluyor, ancak yeterli yağış olmadığından bu çözümler de tükenmek üzere.

Kurtboğazı'ndaki su seviyesi normalin metrelerce altına düşmüş durumda. Suyun altındaki ölçüm direkleri, üstü yosun tutmuş kayalar birer birer dışarı çıkıyor ve bu manzaralar Türkiye'nin diğer barajlarında da pek farklı değil.

Temizkan, Ankara'nın suya kavuşması için yaşanması gereken süreci ?İyi bir kar yağacak üstüne yağmur yağacak, lodos karı eritecek, ondan sonra barajlara su gelecek? diyerek açıkladı.

Tek tük başlayan yağışlar da barajları canlandırmadı. Görünen o ki 2007 yılı, özellikle büyük kentlerde içme suyu açısından sıkıntılı geçecek, yağışlar bu seviyede giderse sonraki yıllar için durum çok daha iç karartıcı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber